Menu

‘Infectieradar geeft inzicht in noodzaak om te spuiten’

Gert Sterenborg

Veel telers passen hun gewasbeschermingsmiddelen toe volgens een strak spuitschema. Het loont echter om óók te kijken naar de infectiedruk. “Daarmee kun je al snel één en soms meerdere bespuitingen per jaar uitsparen”, weet Gert Sterenborg, akkerbouwer en werkzaam bij Dacom. De infectieradar van Dacom biedt hierbij uitkomst.

Als akkerbouwer weet Gert Sterenborg het maar al te goed, het is erg handig om inzicht te hebben in de infectiedruk. “Daarmee kun je beter bepalen of je gewassen voldoende beschermd zijn.” De ondernemer runt samen met zijn ouders en oom Maatschap Sterenborg-Kooij in het Groningse Onstwedde. Op het akkerbouw- en pluimveebedrijf worden onder meer zetmeelaardappelen, suikerbieten, graan, uien en winterveldbonen geteeld.

Bij de teelt wordt gebruik gemaakt van de module Ziektemanagement van Dacom. “Daarmee krijg je heel specifiek voor jouw perceel advies over wel of niet spuiten”, vertelt Sterenborg. “Dat advies is onder meer gebaseerd op de gewasgroei, de opkomstdatum en de bespuitingen in het verleden. Het is een heel nauwkeurig advies, maar het nadeel is dat je als teler veel data moet invoeren. Wat dat betreft is de infectieradar een goed alternatief. Deze is te raadplegen via Boer&Bunder en zeer eenvoudig in gebruik. Je ziet over heel Nederland hoe hoog de verwachte infectiedruk is.”

Weerstations en weersverwachting
De data waarop de infectieradar zich baseert, is afkomstig van de weerstations die Dacom verspreid over Nederland heeft staan. Het gaat om meerdere weerstations per provincie die een gebied met een straal van zo’n 20 kilometer beslaan. Ook de weersverwachting is van invloed op de infectieradar. Sterenborg: “Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat vandaag de infectiekansen in heel Nederland laag zijn, maar dat er over twee dagen een verhoogde kans op infectie van phytophthora is in Zeeland. Dan is het handig voor telers en adviseurs in deze regio om te kijken in hoeverre de gewassen beschermd zijn.”

Sterenborg, zelf Product Owner van de adviesdiensten van Dacom, benadrukt dat het aan ondernemers zelf is om conclusies te trekken. “De infectieradar zegt alleen iets over de omstandigheden voor schimmels en andere plagen. Het is geen advies op maat. Daarvoor zijn ook andere factoren van belang, zoals het perceel, de poot- of zaaidatum, de gewasgroei en eerdere bespuitingen.”

Gunstig voor portemonnee
De infectieradar is interessant voor een breed scala aan gewassen, waaronder suikerbieten, aardappelen, uien, cichorei en wortelen. Ieder gewas heeft te maken met zijn eigen ziekten en plagen, waarvan het interessant is om te weten hoe hoog de infectiedruk is. “Soms kun je daarmee een bespuiting uitstellen. Bijvoorbeeld als je een bepaald spuitschema aanhoudt, maar je ziet dat komende dagen de infectiedruk laag is. Dat is niet alleen duurzamer, maar ook gunstiger voor de portemonnee.”

Dacom is nu officieel CropX!

Je hebt het misschien al gemerkt: Dacom is nu officieel CropX geworden. En met deze nieuwe naam komt ook een nieuwe website! Ondanks de verandering van naam blijven onze producten en diensten hetzelfde! Je kunt nog steeds vertrouwen op de kwaliteit van Dacom en onze producten gemakkelijk online bestellen in onze webshop.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via service@cropx.com. We helpen je graag verder!