Menu

Data helpt meer grip op bodem te krijgen

Wiert Wiertsema

De bodem is een complex geheel. Om boeren te helpen er meer grip op te krijgen, heeft Dacom de CropX bodemvochtsensor geïntroduceerd. Een betaalbaar en betrouwbaar instrument, vooral handig bij de keuzes omtrent beregening. “Met de huidige brandstof- en kunstmestprijzen is dat extra waardevol.”

Bodemvocht, bodemtemperatuur en elektrische geleidbaarheid: het zijn de drie zaken die de CropX bodemvochtsensor meet. Ze geven een agrarisch ondernemer veel inzicht in de actuele conditie van de bodem. “De sensor meet op twee verschillende diepten, op 20 en 46 centimeter in de grond”, vertelt Wiert Wiertsema, accountmanager bij Dacom. “Daarmee kun je zien hoe de toestand boven in de grond is, maar ook in een diepere laag. En in hoeverre er sprake is van capillaire opstijging.”

Beschikbaarheid nutriënten
Het vochtgehalte in de bodem is de basis voor beslissingen omtrent beregenen. Op die manier kunnen boeren droogtestress en daarmee opbrengstderving voorkomen. “De temperatuur geeft ook een mooie indicatie. Zeker als je de gewasontwikkeling tussen seizoenen wilt vergelijken. Ook geeft het in het voorjaar inzicht wanneer de grond bewerkbaar is. Veel boeren beslissen vaak op gevoel. Nu kunnen zij dit met cijfers onderbouwen.” Hetzelfde geldt volgens Wiertsema voor de beschikbaarheid van nutriënten in de bodem. “De elektrische geleidbaarheid is een manier om daar inzicht in te krijgen. Als boer kun je zo eerder zien aankomen wanneer bijbemesting nodig is.”

Daarmee is de CropX bodemvochtsensor een interessant instrument waar veel informatie uit te halen valt. Deze data wordt inzichtelijk gemaakt via de systemen van Dacom en CropX. De bedrijven werken sinds de zomer van 2021 nauw samen. CropX is van origine een Israëlisch bedrijf met een stevige basis in beregeningsadviezen op basis van de eigen bodemvochtsensor. Dat gebeurt wereldwijd, van Nieuw-Zeeland tot Zuid-Amerika. Met de overname van Dacom is de apparatuur nu ook voor de Europese markt goed beschikbaar.

Betrouwbare data
“Voordeel is dat er wereldwijd al meer dan 10.000 CropX bodemvochtsensoren in het veld staan”, vertelt Wiertsema. “De sensor heeft zich inmiddels bewezen en de betrouwbaarheid van de data is zeer hoog.” Daarmee doet de sensor niet onder voor de TerraSen, het bodemvochtstation van Dacom. De CropX bodemvochtsensor is iets eenvoudiger en financieel aantrekkelijker in aanschaf. “Voor een paar honderd euro heb je de sensor op je veld staan.”

“Het is duurder om een tractor met diesel te tanken en wellicht onnodig te beregenen”, vervolgt Wiertsema.

“Met de huidige brandstofprijzen denk je wel twee keer na voordat je de haspel aanzet. De sensor biedt een extra hulpmiddel om te bepalen waar je verstandig aan doet. Is beregenen echt nodig en zo ja, hoeveel dan? Als het water direct wegspoelt naar diepere lagen is veel beregenen niet zinvol.”

Beter onderbouwd beslissen
In Nederland wordt de CropX bodemvochtsensor inmiddels op enkele tientallen percelen toegepast. Het gaat vooral om gewassen waarin veel beregend wordt, zoals aardappelen, uien, wortelen en bloembollen. Wiertsema: “Ook voor proefvelden, waar er bovengemiddeld veel energie in gewassen gestoken wordt, is het gebruik van de sensor interessant. Het helpt de resultaten aan het einde van het seizoen beter te interpreteren. Verder is de sensor erg handig voor boeren met een perceel op afstand. Zo kunnen ze goed volgen wat er gebeurt in de bodem. Uiteindelijk is het daar allemaal om te doen: boeren beter onderbouwd beslissingen laten nemen.”

Dacom is nu officieel CropX!

Je hebt het misschien al gemerkt: Dacom is nu officieel CropX geworden. En met deze nieuwe naam komt ook een nieuwe website! Ondanks de verandering van naam blijven onze producten en diensten hetzelfde! Je kunt nog steeds vertrouwen op de kwaliteit van Dacom en onze producten gemakkelijk online bestellen in onze webshop.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via service@cropx.com. We helpen je graag verder!