Menu

Eén centraal, universeel en onafhankelijk platform

Jan Pieter Evenhuis

Toen Evenhuis VOF in Giethoorn (Ov.) een nieuwe Massey Ferguson trekker kocht maakte hij kennis met Dacom Cloudfarm. Het draadloos overzetten van AB-lijnen, in slechts een paar klikken, leverde direct veel gemak. Dat is niet zo gek wanneer je jaarlijks 100 aardappelpercelen bewerkt.

Pieter en José Evenhuis runnen het bedrijf. Zoon Jan Pieter springt geregeld bij naast zijn opleiding. “Ik interesseer me in precisielandbouw en ontwikkel het bedrijf in die richting”, legt hij uit. “Het is mooi om te pionieren, mee te ontwikkelen en van anderen te leren. Ik ben daarom sinds vorig jaar deelnemer aan de NPPL. We produceren in toenemende mate gewas- en machinedata. Daarvoor is 1 centraal platform vereist. Dacom biedt met Cloudfarm een mooie basis.”

Akkerbouw- en loonbedrijf Evenhuis VOF teelt op 720 hectare akkerbouwgewassen. Naast 460 hectare consumptie- en zetmeelaardappelen worden uien, granen, suikerbieten, veldbonen en maïs verbouwd. Het familiebedrijf heeft 4 vaste personeelsleden.
100 kansen op fouten

Het machinepark bestaat uit meerdere trekkermerken en gps-systemen. “Hoofdzakelijk werken we met Trimble”, vertelt Jan Pieter.”

“Met een nieuwe MF trekker kwam daar 3 jaar terug een AGCO gps-systeem bij en de koppeling met Cloudfarm. Waar we voorheen usb-sticks gebruikten voor data-overdracht kon dat bij AGCO draadloos.”

“De aardappelteelt omvat zo’n 100 percelen, vooral op huurgrond. Honderd lijnen overzetten is 100 keer kans op fouten. Draadloos is die kans veel kleiner. Afgelopen jaar werd een Fendt gehuurd. Die kon zo inloggen in Cloudfarm. Alle lijnen staat dan automatisch in de terminal.”

Stap naar meer

Het bedrijf werkt al langer met Teeltregistratie van Dacom. “Niet alleen perceelgegevens maar, ook alle handelingen hebben we op 1 plek. Nieuwe trekkers loggen automatisch zaken als brandstofverbruik en trekkracht. Wellicht dat we die data kunnen inzetten om bijvoorbeeld nauwkeuriger grondmonsters te nemen. Bodemscans gebruiken we niet vanwege de grote hoeveelheid huurgrond, die maar eens per 5 of 6 jaar wordt beteeld. Dit seizoen gaan we aan de slag met de spuittechniek van BBLeap. Het maken van de taakkaarten doen we in Cloudfarm.

Goede basis

Alle percelen ploegt Evenhuis. Deze trekker rijdt alle lijnen in het perceel, die als basis dienen voor de vervolgbewerkingen. “We zijn bezig om van alle percelen 1 goede set lijnen te verzamelen”, zegt Jan Pieter. “Op kantoor lijnen intekenen is niet nauwkeurig genoeg, omdat de luchtfoto’s altijd iets afwijken. Dit voorjaar komt er een nieuwe MF bij. Zo kunnen we steeds meer draadloos doen. Alle medewerkers hebben de Dacom app. De volledig perceel- en teeltregistratie gebeurt digitaal.”

“Precisielandbouw is een leertraject en de praktijk is soms weerbarstig. Het begint met een goede basis: Merk-onafhankelijk, draadloos en universeel. Dat is Cloudfarm.”

Wil je meer ervaringen horen? Bekijk dan deze serie van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).

Bron video: NPPL

Dacom Cloudfarm

De koppeling tussen Massey Ferguson en Cloudfarm is slechts één van de geïntegreerde machinekoppelingen. In Cloudfarm kun je ook koppelen met de andere AGCO merken Fendt en ValtraMy John DeereAVR en Agrirouter om draadloos informatie uit te wisselen met een groot aantal machinemerken. Ben je benieuwd welke koppeling Cloudfarm met jouw machinepark kan leggen? Neem dan contact op met sales@dacom.nl.

Dacom is nu officieel CropX!

Je hebt het misschien al gemerkt: Dacom is nu officieel CropX geworden. En met deze nieuwe naam komt ook een nieuwe website! Ondanks de verandering van naam blijven onze producten en diensten hetzelfde! Je kunt nog steeds vertrouwen op de kwaliteit van Dacom en onze producten gemakkelijk online bestellen in onze webshop.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via service@cropx.com. We helpen je graag verder!