Menu

In de winter alle AB-lijnen exact intekenen

Niels Evers

De samenwerking tussen Trimble en John Deere gps bracht bij de Groningse akkerbouwer Niels Evers de noodzaak om eenvoudig AB-lijnen over te kunnen zetten. In de wintermaanden kan hij zijn percelen nauwkeurig intekenen en spuitsporen op de juiste plek aanleggen.

“In het verleden hebben we onze John Deere trekkers met rtk-gps van Trimble uitgerust”, legt Evers uit. “Inmiddels zijn er 2 systemen van John Deere in gebruik. De nieuwste trekker heeft een geïntegreerd systeem. Ook de veldspuit wordt via een John Deere terminal bediend. Het beheren van lijnen en overzetten deed ik met Farmworks. Dit communiceert helaas slecht met John Deere. Via een studiegroep kwam ik met Cloudfarm in contact. Ook de teeltregistratie, voorraadbeheer, bouwplan en opbrengstdata zijn nu bij Dacom centraal opgeslagen.”

Akkerbouwbedrijf Evers in Drieborg, Groningen verbouwt wintertarwe, suikerbieten en zaaiuien. Daarnaast sinds 3 jaar ook pootaardappelen. Eigenaar Niels Evers zet het meeste werk zelfstandig rond met wat hulp van collega’s.
Meerdere gewassen

De wintermaanden gebruikt Evers om zijn bouwplan digitaal in te vullen. “In het Oldambt hebben we grote kavels die vaak zijn onderverdeeld in verschillende gewassen. Zeker sindsdien we pootaardappelen en uien verbouwen. Ik zorg ervoor dat alle percelen in Cloudfarm staan.”

“Weet ik de perceelsgrenzen, dan kan ik de spuitsporen exact intekenen.”

“De posities bereken ik zelf. Ik werk met een systeem van herkenbare hoofdlijnen en een set lijnen die per gewas en seizoen verschillen. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat geren in de tarwe liggen en niet in de uien. Door vooraf in te tekenen leg je alles zo efficiënt mogelijk aan. Je kunt ervoor zorgen dat je met spuiten altijd achter op het perceel uitkomt. Het reinigen doe je dan met de laatste gang naar voren.”

Lijnen voor de loonwerker

Afgelopen jaar liet Evers door een loonwerker zijn suikerbieten zaaien. “Die rijdt Fendt en kon mijn AB-lijnen vanuit Cloudfarm in zijn Agco gps-systeem inladen. Alleen het overzetten van curvelijnen ging nog niet geheel probleemloos. De juiste perceelsgrenzen zijn belangrijk voor het kunstmest strooien en spuiten, omdat de machines hierop sturen. Het ’s winters beheren van je lijnen moet je ook een beetje als hobby zien. Het kost tijd om alles goed te krijgen.”

Bewust rustig aan

De opbrengstdata van de combine laad hij eveneens in Cloudfarm in. “We hebben veel gegevens maar doen daar nu weinig mee. Ik zie grote verschillen binnen 1 perceel, maar kan ze niet verklaren. Meerjarige patronen komen niet overeen. In het verleden heb ik veel met precisielandbouw geëxperimenteerd. Nu doe ik het bewust rustiger aan. Andere bedrijfstakken vragen meer tijd en het rendement van precisielandbouw in de graanteelt is laag. Ook de oudere gps-systemen zorgen voor uitdagingen. Immers, bij computers is 8 jaar een hele leeftijd.”

“Overstappen van merk is lastig vanwege de hardware op de trekker. Gelukkig heb ik een systeem waarmee het lijnen beheren eenvoudig is.”

Dacom Cloudfarm

De koppeling tussen My John Deere en Cloudfarm is slechts één van de geïntegreerde machine koppelingen. In Cloudfarm kun je ook koppelen met AGCO en Agrirouter om draadloos informatie uit te wisselen met een groot aantal machinemerken. Benieuwd welke koppeling Cloudfarm met jouw machinepark kan leggen? Neem contact op met sales@dacom.nl voor meer informatie.

Dacom is nu officieel CropX!

Je hebt het misschien al gemerkt: Dacom is nu officieel CropX geworden. En met deze nieuwe naam komt ook een nieuwe website! Ondanks de verandering van naam blijven onze producten en diensten hetzelfde! Je kunt nog steeds vertrouwen op de kwaliteit van Dacom en onze producten gemakkelijk online bestellen in onze webshop.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via service@cropx.com. We helpen je graag verder!