Menu

Klant kan percelen zelf intekenen met een intekenverzoek

Christel Thijssen

Christel Thijssen uit Nieuwehorne (Fr.) is misschien wel Nederlands bekendste precisielandbouw-loonwerker en ‘dronewerker’. Niet alleen richt hij zich op bodemscans met de Soil Reader, precisiebemesting en elektronische onkruidbestrijding. Met een drone worden gewassen en proefvelden gescand. Bij alle werkzaamheden wordt Cloudfarm ingezet. Voor de administratie én het gemak voor de klant.

Cloudfarm voor administratie en facturatie

“Toen ik 2 jaar geleden met Cloudfarm aan de slag ben gegaan heb ik er direct voor gezorgd dat bijna alle percelen van mijn klanten netjes in het systeem kwamen te staan”, zo steekt Thijssen van wal. “Vaak hebben percelen namen die voor een buitenstaander onduidelijkheid kunnen geven. Ieder perceel heeft nu een letter en een cijfer. Daarbij worden ze zoveel mogelijk gebundeld om er grotere blokken van te maken. Dat werkt efficiënt. Een klant belt op, of geeft het via het platform van Dacom zijn percelen op, noemt de nummers en hij krijgt van mij na afloop bij zijn factuur een kaart uit Cloudfarm”.

Zo ziet hij precies waar is gewerkt en welk product in welke hoeveelheid is toegepast. Bij kunstmest strooien staat het aantal kilo’s erbij. Daar hangt een bedrag aan vast wat in rekening wordt gebracht.

“Niemand begint over dat bedrag. Ze zeggen allemaal: Goh, dat is handig. Ik weet nu precies hoeveel er in de silo zit. Veel klanten strooiden voorheen zelf. Ze zien nu de besparing in kunstmest. Die is altijd 10-15%. Werk je met taakkaarten, dan loopt dit op tot 40%.”

Klant tekent perceel zelf in

Wanneer Thijssen op nieuwe percelen of bij nieuwe bedrijven komt laat hij de klant zoveel mogelijk zelf intekenen met wat begeleiding. “Ik stuur een intekenverzoek waarna hij of zij zelf de perceelsgrenzen vast kan leggen en eventueel AB-lijnen”, legt hij uit. “Dat laatste is vooral bij proefvelden handig. Het aanleggen van proefvelden is een specialiteit van ons. Het gaat om bijvoorbeeld grondontsmetting, elektrische onkruidbestrijding met de Zasso X-Power en het zaaien van graan. De klant tekent in hoe de proef komt te liggen en ik maak met aanleggen nooit een fout. Het exact neerleggen van een AB-lijn is soms wel een uitdaging. In de praktijk kom je erachter dat 50cm marge normaal is. Die corrigeer je in het veld met de hand. Een tablet hangt standaard in de trekkercabine. Zo heb ik Cloudfarm altijd bij de hand.”

Geen vergissingen door perceelherkenning

Om gestructureerd met intekenverzoeken te kunnen werken heeft Thijssen zijn administratie goed op orde. “Alle vaste klanten en hun percelen staan in Cloudfarm. De perceeldata is afkomstig vanuit de Gecombineerde Opgave, die Dacom automatisch inlaadt. Ik deel deze data met de klant. Die ziet in de door mij verzonden link alleen zijn bedrijf en percelen. Bijna alle klanten staan er voor open en vinden het prettig werken.”

Je hoeft veel minder te werken en er worden minder fouten gemaakt.

“Bijkomend voordeel voor mij is de takenlijst. Ik heb alle werkzaamheden gestructureerd in de terminal van mijn Valtra-trekker staan, dankzij de Valtra Connect-koppeling tussen Cloudfarm en Valtra. Perceelherkenning zorgt ervoor dat je geen vergissingen maakt. De juiste taak wordt automatisch herkend en ingeladen. Dealer Van der Vegt heeft op mijn verzoek een tweede terminal in de armleuning gemonteerd. Zo heb je altijd overzicht van de trekker-instellingen, Cloudfarm of het werktuig.”

Ook wanneer kunstmest wordt gestrooid op basis van taakkaarten wordt Cloudfarm gebruikt. Bodemscans van de Soil Reader, drone- of satellietbeelden fungeren als basis voor het genereren van deze kaarten. “Het feit dat Valtra Connect automatisch gegevens registreert is ook nuttig”, meent Thijssen. “Voor het grondontsmetten zijn we verplicht de weersomstandigheden te registreren. In Cloudfarm staat automatisch al de gemeten buitentemperatuur. Ook naar het brandstofverbruik kijk ik kritisch. Door tijdens het werken met de Zasso minder toeren te draaien kwam ik erachter dat dit duidelijk brandstof bespaart.” Mijn trekker is direct vanaf de fabriek geleverd. Valtra heeft een datalogger geïnstalleerd om mee te kunnen kijken. Ze zijn erg geïnteresseerd in de registratie via Cloudfarm en controleren of de data ook accuraat is. Ik zou graag meer willen experimenteren met de data maar het ontbreekt me aan tijd. Via de Cloudfarm-studiegroep van Dacom kun je feedback geven. Daar wordt goed naar geluisterd. De service is top.”

Dacom Cloudfarm

De koppeling tussen Valtra en Cloudfarm is slechts één van de geïntegreerde machine-koppelingen. Naast Valtra kan Cloudfarm onder andere draadloos met o.a. FendtMassey Ferguson en John Deere verbinding maken om informatie uit te wisselen. Benieuwd welke koppeling Cloudfarm met jouw machinepark kan leggen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op via info@dacom.nl

Dacom is nu officieel CropX!

Je hebt het misschien al gemerkt: Dacom is nu officieel CropX geworden. En met deze nieuwe naam komt ook een nieuwe website! Ondanks de verandering van naam blijven onze producten en diensten hetzelfde! Je kunt nog steeds vertrouwen op de kwaliteit van Dacom en onze producten gemakkelijk online bestellen in onze webshop.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via service@cropx.com. We helpen je graag verder!