Menu

Registratie op orde en niet meer achter op een sigarendoos

Cor Biemond

Cor Biemond (36) uit Bierum is pootgoed-teler. Hij verwerkt sinds een paar maanden zijn teeltgegevens van de pootaardappelen, suikerbieten, zaai-uien en granen via de teeltregistratie van Dacom. “Het systeem Comwaes waar ik eerst mee werkte is omslachtig en heeft allerlei onduidelijke afkortingen. Bovendien moest je overal extra voor betalen. Dit systeem van Dacom (voorheen Crop-R) is heel visueel ingesteld.

“Mooi dat je je eigen percelen meteen in beeld krijgt door goede lucht foto’s”

Omdat wij ook grond huren voor de pootaardappel teelt hebben wij percelen op verschillende plekken en die zijn niet rechttoe rechtaan. Aangezien we groter worden, is de registratie een stuk omslachtiger geworden. Konden we het vroeger nog achterop een sigaren-doos schrijven, nu is dat onmogelijk. Zeker door al die voedsel veiligheidseisen die er zijn.

“Slim bedacht dat niet de gebruiker betaalt, maar de afnemer. Als die de inspectiegegevens nodig heeft, moeten ze er voor betalen.”

Het systeem is gebruiksvriendelijk. Ook mijn vader Wim (59) werkt er mee, evenals onze twee medewerkers. Straks in de zomer wil ik met vier man pootaardappelen selecteren – ’ziekzoeken’- en die gegevens via de telefoon meteen registreren. Weten we onmiddellijk welke percelen we hebben gehad en hoe hoog de ziektedruk is.

Hiervoor heeft Dacom apart iets toegevoegd in het systeem. Dat was na één telefoontje geregeld. Vooral straks tijdens het groeiseizoen zullen we het systeem volop benutten.

Geen extra papierwerk meer en daar zaten we om te springen in onze branche. De angst dat de gegevens in verkeerde handen vallen is begrijpelijk, maar er is me verzekerd dat ik de baas blijf over mijn eigen ingevulde gegevens. Een klein nadeel van zo’n systeem is dat alles zwart op wit staat en de praktijk is soms iets weerbarstiger dan de theorie. Maar goed, de teler bepaalt wat hij wel of niet invoert.

Dacom is nu officieel CropX!

Je hebt het misschien al gemerkt: Dacom is nu officieel CropX geworden. En met deze nieuwe naam komt ook een nieuwe website! Ondanks de verandering van naam blijven onze producten en diensten hetzelfde! Je kunt nog steeds vertrouwen op de kwaliteit van Dacom en onze producten gemakkelijk online bestellen in onze webshop.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via service@cropx.com. We helpen je graag verder!