Menu

BRP en achtergrondfoto

Ivor Bosloper

We zijn twee weken live en ontvangen zo’n 1000 site-bezoekers per dag. Van sommige gebruikers kregen we de opmerking: “dit is helemaal niet de data van 2015”, en ook “waarom mist dit perceel op de kaart?”. We willen graag toelichten wat er op de kaart te zien is.

Op boerenbunder wordt een achtergrondlaag (luchtfoto/satelliet) gecombineerd met een voorgrondlaag (percelen en andere informatie). Het is mogelijk de achtergrondlaag te wisselen, en zodoende een opname van een ander moment te selecteren. Standaard worden Google en Bing Maps gebruikt, en deze achtergrond wordt opgebouwd uit verschillende momentopnamen. Deze zijn niet altijd actueel maar werken wel snel en de foto’s zien er scherp uit. Rechtsbovenin het scherm staat een lagen-wissel icoon, waarmee een andere achtergrondlaag te kiezen is. Kijk zelf welke het beste past op welke plek.

Een boerderij op een luchtfoto van Google Maps (scherp maar niet actueel) en op Luchtfoto 2014 van PDOK (vager maar wel actueel)

De blauwe perceelslijntjes met bijbehorende gewassen op boerenbunder zijn gebaseerd op de dataset “BRP-2015 voorlopig”. Deze percelen zijn nog niet definitief vastgesteld door RVO. Er kunnen dus nog percelen ontbreken en er kunnen nog correcties volgen. De reden van ontbrekende percelen is niet bekend gemaakt, maar het heeft waarschijnlijk te maken met de volgorde van het verwerken van aanvragen. De Basis Registratie Percelen (BRP) lagen uit voorgaande jaren zijn wel definitief. Deze worden nu niet op de site getoond, maar wel gebruikt in de berekening van gewasrotatie.

Beweeg met de muis over een gewas-icoon om de relatieve gewas-verdeling uit dat jaar te zien.

Nog een leuke tip: kavels zijn in voorgaande jaren niet altijd op precies dezelfde manier opgesplitst in percelen, dus de gewasrotatie hoeft niet 100% te kloppen. De gewas-icoontjes die we uit voorgaande jaren laten zien laten altijd zien welk gewas het grootste aandeel had in dat perceel op dat jaar. Als je met de muis over een icoontje gaat kun je precies de relatieve verdeling van dat jaar zien.


Dacom is nu officieel CropX!

Je hebt het misschien al gemerkt: Dacom is nu officieel CropX geworden. En met deze nieuwe naam komt ook een nieuwe website! Ondanks de verandering van naam blijven onze producten en diensten hetzelfde! Je kunt nog steeds vertrouwen op de kwaliteit van Dacom en onze producten gemakkelijk online bestellen in onze webshop.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via service@cropx.com. We helpen je graag verder!