Menu

Digitaal gemak bij teelt in drie gewesten

Daniël Castermans

Grensboer Daniël Castermans bewerkt grond in Nederland, Vlaanderen en Wallonië. Dat vereist soms 3 administraties voor de teelt. Door zoveel mogelijk te digitaliseren met Teeltregistratie van Dacom worden de administratieve lasten verlicht. Minder kantooruren geeft tijd voor het gewas.

Hoeve De Snauwenberg – een typische pittoreske carréboerderij – ligt net over de Belgische grens in het plaatsje Voeren. Eigenaar Daniël Castermans is de vierde generatie die hier boert. Hij kijkt uit op de grenspaal en heeft aan beide zijden van de grens grond liggen. Daarnaast heeft het bedrijf percelen in het Franstalige Wallonië, op zo’n 25 kilometer afstand. Op het gebied van gewasbescherming zijn de regels tussen Vlaanderen en Wallonië gelijk maar, de bemesting kent zijn eigen regels. “Het land is echt in tweeën geknipt”, weet Castermans als geen ander. “De Waalse overheid tracht bij de gewasbescherming wel zijn eigen regels door te voeren maar, gelukkig is dat wettelijk niet toegestaan.”

Computer bij het vullen

Fritesaardappelen zijn de hoofdteelt op het bedrijf. Daarnaast wordt Hoevepootgoed verbouwd voor de eigen vermeerdering. Het bouwplan omvat naast granen, maïs, suikerbieten en cichorei een flink areaal groenten: zaaiuien, b-peen, erwten en sperziebonen. Castermans heeft 1 vaste medewerker en een zzp’er die hem helpen. Bijna alle werkzaamheden worden in eigen beheer uitgevoerd.

Een voordeel is dat je alle percelen voor de spuitronde kunt selecteren. Je weet zo exact hoeveel middel je moet tanken.

Het spuitwerk voert de akkerbouwer uit met hulp van zijn medewerker. In de ruimte waar de veldspuit wordt gevuld, en waar de middelen staan opgeslagen, is een computer opgesteld. Daar wordt de teeltregistratie tijdens het vullen bijgehouden. “Het werkt heel goed om direct alles in te voeren”, weet Castermans. “Er zijn inmiddels collega’s die ook zo werken. Een voordeel is dat je alle percelen voor de spuitronde kunt selecteren. Je weet zo exact hoeveel middel je moet tanken. Wanneer ik de perceelsrand apart met een grassenmiddel wil spuiten kun je deze apart selecteren. 

“Het zijn kleinigheden die het werken met de software zo plezierig maken.”

Fouten voorkomen

Het berekenen van de perceelsgrootte gebruikt Castermans ook bij huurpercelen. “Je selecteert een perceel op de kaart en weet direct de exact grootte”, verklaart hij. “Bovendien zie je de historie. De rotatie is namelijk zeer belangrijk. Na Nederland staan nu ook alle Vlaamse percelen in Teeltregistratie. Hopelijk volgt de data van Wallonië snel. Die is er wel, maar niet up-to-date. Mooi is dat de software rekening houdt met de ligging. Dat is belangrijk voor de gewasbeschermingsmiddelen. Om fouten te vermijden koop ik de middelen voor mijn Nederlandse percelen daar in en die voor België in dat land. Ik word ondersteund door een Belgische en Nederlandse teeltadviseur. De Vlaamse overheid eist vanaf dit jaar dat alle kunstmestaankopen geregistreerd worden binnen 7 dagen. Je moet aangeven op welk perceel de kunstmest wordt gestrooid. Dat moet via het e-loket van de overheid. Een koppeling met Dacom zou mooi zijn.

Daniël Castermans


Voor de conserventeelt werk ik daarnaast met Vegaplan. De GlobalGap-certificering vereist dat de weersomstandigheden worden geregistreerd tijdens het moment van spuiten. Daarvoor heb ik weerstations van Sencrop, met hun eigen platform. Verschillende systemen blijven dus in gebruik. Wanneer dat allemaal in Dacom zou kunnen levert dat nog meer tijdswinst op. Ik zit meer op kantoor dan me lief is.”

Internationaal pootgoed

Ook bij de eigen pootgoedteelt is het opletten. De akkerbouwer koopt zijn Fontane’s aan bij Agrico en tekent daarvoor een contract. Dit geeft hem de mogelijkheid om ze zowel in Nederland als België te vermeerderen en uit te planten. Staan ze in ons land, dan voert de NAK de veldkeuring uit. Zijn opslagloods staat in België, waardoor de Belgische FAVV-collega’s de controle ’s winters uitvoeren.

“De sluitende teeltregistratie levert nooit discussie op.

Zijn fritesaardappelen levert Castermans hoofdzakelijk aan Farm Frites. “De teeltregistratie is gekoppeld aan deze afnemer zodat de buitendienstmedewerker alle percelen in kan zien. In het geval een incident is altijd duidelijk waar de aardappelen vandaan komen en wat er is gebeurd. Ik werk al meer dan 20 jaar met Farm Frites. De relatie is goed en gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Via Farm Frites kreeg ik destijds de mogelijkheid om met de Crop-R teeltregistratie in te stappen. Later werd dat Dacom. De eenvoud sprak mij erg aan en dat is nog steeds het grootste pluspunt. Iedereen kan ermee werken.”

Laagdrempelig

In de wintermaanden berekent Castermans de kostprijs per perceel aan de hand van de teeltregistratie. Dit gebeurt voor alle teelten. Vooral voor de huurpercelen levert dat waardevolle informatie op. Precisielandbouw staat op het bedrijf nog in de kinderschoenen. Een goede bodemconditie is waar de focus op ligt. Op de zware lössgrond wordt al jaren NKG gewerkt, maximaal groenbemesters geteeld en veel organische mest aangevoerd. “Ik haal misschien niet het maximale uit het programma van Dacom maar, het vergemakkelijkt mijn administratie, is zeer eenvoudig en laagdrempelig. Dat is nog altijd het belangrijkste”, zo besluit hij.

Dacom is nu officieel CropX!

Je hebt het misschien al gemerkt: Dacom is nu officieel CropX geworden. En met deze nieuwe naam komt ook een nieuwe website! Ondanks de verandering van naam blijven onze producten en diensten hetzelfde! Je kunt nog steeds vertrouwen op de kwaliteit van Dacom en onze producten gemakkelijk online bestellen in onze webshop.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via service@cropx.com. We helpen je graag verder!