Menu

Cursus – Precisielandbouw waar begin je (aan)?

Lud Uitdewilligen

Dit project heeft subsidie ontvangen van

Beschikbaar in Groningen, Friesland en Drenthe.

Precisielandbouw wordt als één van de oplossingen gezien voor de landbouwpraktijk van de toekomst. Werken met GPS, variabele bespuitingen, bemesten met behulp van taakkaarten of vliegen met een drone. Voor enkele agrariërs al werkelijkheid voor anderen nog ver van de dagelijkse praktijk.

Wil jij ook een stap maken op het gebied van precisielandbouw maar weet je niet hoe je moet beginnen? Meld je dan aan voor de cursus

Precisielandbouw: waar begin je (aan)?

In twee teeltseizoenen en 8 bijeenkomsten breng je je persoonlijke plan voor precisielandbouw tot uitvoering. Onder deskundige leiding van Dacom en HLB wordt een speciaal samengesteld programma doorlopen. In het eerste seizoen zullen vragen worden beantwoord als “hoe krijg ik meer inzicht in mijn perceel, welke gegevens zijn er al beschikbaar, zijn er verbanden te leggen tussen de gegevens en wat levert het mij op”. In het tweede seizoen wordt de focus gelegd op het toepassen van precisielandbouw in de praktijk op je eigen bedrijf.

Voorlopig programma:

Voor wie is deze cursus interessant?

– Je bent akkerbouwer of agrarisch loonwerker in Groningen, Drenthe of Friesland
– Je wilt (meer) ervaring opdoen met precisielandbouw
– Je wilt je landbouwbedrijf verder automatiseren
– Je wilt je teeltregistratie maximaal gebruiken
– Je wilt meer inzicht in je percelen

Wat krijg je van ons? 

– 8 bijeenkomsten; jij ontdekt hoe je precisielandbouw kan gebruiken op jouw bedrijf
– Persoonlijke begeleiding door HLB & Dacom: praktijk en software samen
– Gratis Cloudfarm abonnement ter waarde van 600 Euro (voor 2 jaar)
– 09.00 – 17.00 (NL) Dacom Servicedesk (telefonisch, mail en chat)
– Korting op LIAB bodemonderzoek van HLB
– Ervaring opdoen met handscanner van HLB

Wat vragen wij van jou?

– Je hebt een Dacom Teeltregistratie abonnement nodig
– Je wilt laagdrempelig ervaring opdoen met precisielandbouw
– Je neemt actief deel aan de bijeenkomsten
– Je deelt je ervaringen in een studiegroep

Wie gingen jou voor? 

Lees in de Nieuwe Oogst welke deelnemers je voorgingen en over hun ervaringen.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de cursus en/of voor de informatiemiddag op donderdag 28 november in Wijster (HLB) door je hieronder in te schrijven. Er wordt dan binnenkort contact met je opgenomen. Er zijn maximaal 60 plaatsen beschikbaar.

Project Basispakket Precisielandbouw

De cursus maakt onderdeel uit van het project Basispakket Precisielandbouw in het kader van POP3 Samenwerking voor innovaties Noord Nederland. Het project, dat een initiatief is van het Dacom Farm IntelligenceHLB, Siebring Akkerbouw en Boerenbedrijf Beuling, heeft als motto ‘Innovatie door vereenvoudiging’.

De precisielandbouw is enorm in ontwikkeling. Technische toepassingen volgen elkaar in rap tempo op en niets lijkt onmogelijk in de toekomst. In de praktijk blijkt dat veel boeren graag stappen willen zetten op het gebied van precisielandbouw, maar hoe begin je, welke systemen schaf je aan en hoe houd je alle ontwikkelingen bij? Het zijn allemaal vragen waar boeren mee worstelen. Door alle ontwikkelingen op het gebied van precisielandbouw zien veel boeren door de bomen het bos niet meer.

In het project Basispakket Precisielandbouw ligt de uitdaging om de “basisbeginselen” van precisielandbouw toegankelijk te maken voor een groot aantal agrariërs. Door een duidelijke keuze te maken in de sturingsmogelijkheden wordt een basissysteem ontwikkeld die eenvoudig toepasbaar is binnen de reguliere agrarische bedrijfsvoering. Door het testen van het pakket bij een selecte groep, de koplopers van het peloton, blijft er een goede aansluiting bij de landbouwpraktijk van het peloton en laat deze selecte groep zien dat precisielandbouw kan worden toegepast op veel agrarische bedrijven en niet alleen geschikt is voor grote hoog ontwikkelde bedrijven.

De meerwaarde van de innovatie in dit project in het kader van de POP3-subsidie is niet de maximale potentie voor een individueel bedrijf maar een haalbare toepassing voor een groot aantal agrarische bedrijven in Groningen, Friesland en Drenthe.


Dacom is nu officieel CropX!

Je hebt het misschien al gemerkt: Dacom is nu officieel CropX geworden. En met deze nieuwe naam komt ook een nieuwe website! Ondanks de verandering van naam blijven onze producten en diensten hetzelfde! Je kunt nog steeds vertrouwen op de kwaliteit van Dacom en onze producten gemakkelijk online bestellen in onze webshop.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via service@cropx.com. We helpen je graag verder!