Menu

Het aantal functies gaan we fors uitbreiden

Mark Gooskens

Boer&Bunder introduceert 2 nieuwe functies op de website. Het is nu mogelijk details van een sloot te zien en er is een voorspellingsfunctie voor een volgend gewas op een perceel.

Naast de gratis versie kent Boer&Bunder vanaf 2019 de Pro-versie die meer perceelinformatie weergeeft. “Het aantal functies gaan we fors uitbreiden”, legt Mark Gooskens uit. Hij is bij Dacom verantwoordelijk voor het Boer&Bunder platform.

“Dat is een kleine revolutie voor ons, want een deel van die functies komen elders uit het bedrijf.”

“Denk aan ziektemodellen en de bodempotentiekaart. In plaats van losse diensten kun je deze mogelijkheden straks ook in Boer&Bunder Beta vinden. Dit jaar krijgen Pro-gebruikers de kans om alle nieuwe features gratis uit te proberen. Online houden we een lijst bij met alle bèta-features die we uittesten. Later zullen we besluiten onder welk abonnement de nieuwe functionaliteiten definitief zullen komen te hangen. ”

Uniek platform

Mark windt er geen doekjes om: “In de piekperiodes trekt het platform dagelijks 3.000 bezoekers. De meeste kijken gratis. Om het systeem draaiend en up to date te houden moet Dacom veel inspanningen verrichten. Ook moet data worden aangekocht. We hopen dat de huidige gratis gebruikers bereid zijn een eerlijke prijs te gaan betalen. Reclames plaatsen doen we bewust niet. Dit betekent dat de abonnees leidend zijn. Zowel op de computer als tablet en smartphone is Boer&Bunder optimaal bruikbaar. Dat is echt uniek en het kost veel ontwikkeling.” Inmiddels is het platform naar andere landen in Europa uitgebreid. Na België ook Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Denemarken. “Overal waar de overheid open data beschikbaar stelt proberen we die betrouwbaar, helder en bruikbaar weer te geven. Wat voor data dat is verschilt per land.”

Zero input, max output

De eerste Beta feature die wordt geïntroduceerd is het Early Warning System (EWS). “De ziektedrukmodellen, eigenlijk het hart van Dacom”, weet Mark. “Je ziet over 5 dagen het infectierisico op perceelniveau: gisteren, vandaag  en drie dagen in de toekomst. Om het nog gemakkelijker te maken voor de gebruikers zijn we ook bezig om de koppeling met RVO te vergemakkelijken.  De gebruiker kan straks via eHerkenning zijn gewaspercelen nog makkelijker gaan ophalen. Dit zijn de perceellijnen uit je bedrijfsregistratie bij RVO en dus exact kloppend. Ook kunnen gebruikers percelen volgen via Boer&Bunder zonder gebruik te maken van de RVO koppeling. Zo krijg je eenvoudig inzicht in de infectierisico’s. Handig wanneer die vereist is voor een duurzaamheidscertificaat als Global Gap of Planet Proof. Een perfect voorbeeld van onze Boer&Bunder visie: zero input en max output.”

Het Early Warning System (EWS) op www.boerenbunder.nl
Meer perceeldata

Wie over een range aan perceeldata wil beschikken kan met Cloudfarm aan de slag. Boer&Bunder gaat hiervoor in de toekomst als instapmodel fungeren. Dit betekent dat bijvoorbeeld de bodempotentiekaart en afstroomkaart ook getoond gaan worden op Boer&Bunder. De kwaliteit van de satellietbeelden zal ook veel nauwkeuriger geworden. “De bodempotentiekaart stellen we samen op basis van 5 jaar aan gewasdata”, vertelt Mark. “Dit levert een betrouwbaar beeld van het producerend vermogen op. Heel handig bij huren of pachten, waar de applicatie veel voor wordt toegepast. Op basis van de data kunnen ook taakkaarten worden gemaakt. Het maken hiervan blijft voorbehouden aan Cloudfarm. De afstroomkaart brengt lage plekken in beeld en laat je zien waar het water wegloopt. Handig voor het preventief aanleggen van afwateringsgreppels en sleuven.

Percelen delen

Het delen van percelen blijft de kern van Boer&Bunder. Ieder veld heeft een unieke url die gedeeld kan worden. “Uit klantonderzoek blijkt dat het delen erg belangrijk is”, weet Mark. “Niet alleen voor boeren en loonwerkers maar bijvoorbeeld ook voor makelaars en rentmeesters. Nieuw is dat je straks ook lijsten kunt maken, zodat je meerdere percelen tegelijk kunt delen. Eigenlijk net zoals je in Spotify lijstjes met je favoriete muziek kunt maken.”

Onafhankelijke data

Dacom focust hernieuwd op het sociale karakter van Boer&Bunder. Wie dat wil kan straks ook percelen openbaar delen. Dankzij de unieke QR-code is het zelfs mogelijk om op de productverpakking exact het perceel te vermelden en foto’s toe te voegen. Leuk voor wie direct aan de consument verkoopt. “Zo blijven we het platform uitbreiden”, zegt Mark. “Dit jaar zullen stap voor stap de nieuwe beta features gelanceerd worden. Het is een continu proces. De beschikbaarheid van betrouwbare open overheidsdata is belangrijk voor ons. De jaarlijkse nationale luchtfoto’s zijn bijvoorbeeld cruciaal. Doen overheden dit niet, dan zijn we voor data overgeleverd aan techgiganten als Google, Microsoft, Apple en Facebook.

“Laten we de schat aan informatie die nu beschikbaar is koesteren en goed benutten.”

Ik verheug me op alle reacties die zeker gaan komen op de nieuwe beta functionaliteiten.”


Dacom is nu officieel CropX!

Je hebt het misschien al gemerkt: Dacom is nu officieel CropX geworden. En met deze nieuwe naam komt ook een nieuwe website! Ondanks de verandering van naam blijven onze producten en diensten hetzelfde! Je kunt nog steeds vertrouwen op de kwaliteit van Dacom en onze producten gemakkelijk online bestellen in onze webshop.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via service@cropx.com. We helpen je graag verder!